In 2011 maakte Nederland kennis met een nieuw evenement: The Passion, een bewerking van het lijdensverhaal van Jezus, in een eigentijdse vormgeving. De combinatie van (meer en minder) bekende zangers en acteurs en pakkende popsongs sloeg direct aan bij een breed publiek. Miljoenen mensen kijken jaarlijks naar dit landelijke evenement.

Het duurde niet lang voor dit evenement gevolgd werd werd door lokale initiatieven. Zo ook in Lichtenvoorde. Een eerste verkennend gesprek tussen predikant, pastoor en de rector van de plaatselijk middelbare school Marianum was positief: we gaan het gewoon proberen! Natuurlijk is het één niet met het ander te vergelijken. Er verschenen diverse publicaties waarin de plaatselijke varianten weggezet werden als amateuristisch, met een gebrek aan kwaliteit.

Ondanks deze berichten hebben we in Lichtenvoorde toch de stoute schoenen aangetrokken, om een ‘eigen’ Passion Lichtenvoorde te organiseren. De kwaliteit? De kwaliteit ligt juist in het lokale. Niet de illusie hebben ‘The Passion’ na te spelen. Nee, de kracht ligt in het herkenbare van plaatselijke acteurs en met een prachtige medewerking van een koor en jongeren van de plaatselijke scholengemeenschap Marianum (met de Marianumband).

Dit levert een unieke samenwerking op tussen verschillende kerken, het voortgezet onderwijs en sinds 2017 ook een basisschool. De organisatie is in handen van de Stichting Passie voor Cultuur en Maatschappij. Juist in het contact met bezoekers ontstaan er ‘eigen’ lokale invalshoeken, die ook weer een eigen kleur geven aan het geheel. Zo kwam na het eerste jaar de wens of niet ook basisscholen in het spel betrokken kunnen worden.

Een stille tocht, met een kruis en fakkels, door het dorp en het begin op het marktplein is een bijzonder moment. Met honderden volgers in de stoet, ieder jaar een uitverkochte zaal, en honderden mensen die meekijken op het grote videoscherm op het schoolplein mag je het rustig een succes noemen. Reacties van kijkers en medewerkers en een goede evaluatie leiden tot nieuwe suggesties en verzoeken, waardoor het nog meer draagvlak krijgt. Meer informatie is te vinden op de website ‘passionlichtenvoorde.nl‘ en de facebookpagina: Passion Lichtenvoorde.

Vragen of opmerkingen? Laat het mij weten.

Via CONTACT in het hoofdmenu kun je mij een mailtje sturen.